KLINGMANN
KLINGMANN
Architecture Project
    ZHEJIANG ENERGY R&D COMPLEX B
    Hangzhou, China
    KABC’s winning proposal for a research and development complex envisions the new facility as a signature development for Zhejiang Energy Company. The project is located within the Hai Chuang Yuan Community, a larger master plan for a technological park just outside of the city of Hangzhou featuring large green viewing corridors leading to the nearby river. Based on the idea of two rocks that provide a sense of strength and contemplation at the same time, KABC designed this complex as two maximized introverted volumes that communicate across a central landscape. Cut by a volumetric diagonal that allows for a three-dimensional viewing corridor, the project creates an iconic gateway to the campus. The building’s structure is supported by a central core and a perimeter diagrid, producing column free flexible floor plates. Vertical atriums allow for natural ventilation and interior gardens. The exterior cladding system allows for natural cooling and incorporates a versatile shading system that gives the building a unique day and night effect. Surrounding the two buildings, the landscape scheme is based on the region’s local wetlands and includes natural reeds, wildflowers, seasonal plants, and a series of ponds. Here, people can experience a sense of the important heritage of this region within a green campus.
    Data
    LOCATION: Hangzhou, China
    SITE AREA: 51,094 m2
    PROJECT SCOPE: Architectural Design, Landscape Design
    PROJECT TYPE: Commercial Office Space
    CLIENT: Zhejiang Energy Company
    AWARDS: Invited Competition: 1st Prize

    PROJECT SHEET
    Credits
    DESIGN TEAM:
    KABC Team: Anna Klingmann, Dongcheol Yang, Eva Poulopoulou, Sarina Heres, Perry Wold, Dominique Dassum, Andrew Brooks, Atul Kumar Jain, Pinglie Huang, Xiaomeng Fu
    ARCHITECT OF RECORD:
    CSADI, Wuhan, China